
Aan:
De leden van de Gemeenteraad van de gemeente Sluis,
Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Sluis
Postbus 27
4500 AA Oostburg
CC: Richard Schriemer, beleidsambtenaar Sociaal Domein
Onderwerp: zienswijze Kleinschalig kamperen in de gemeente Sluis
Datum: 22 januari 2025
Geacht college, geachte gemeenteraadsleden,
De Raad voor Maatschappelijke en Demografische Ontwikkeling (RMDO) wil door middel van deze brief haar zienswijze geven op de richtingennotitie Kleinschalig kamperen in de gemeente Sluis.
In de inleiding van de Richtingennotitie staat dat de aanleiding o.a. is het overleg met de kustgemeenten om na te gaan of en op welke wijze gemeenten, waar de balans tussen leefbaarheid en toerisme onder druk staat, deze verruiming in lokaal beleid te willen verankeren. Helaas, helaas…. wordt er later in de Richtingennotitie nergens teruggekomen op de balans tussen leefbaarheid en toerisme. Wat we hier duidelijke missen is het kader toeristisch beleid 2030, waarvan het kleinschalig kamperen onderdeel uit zou moeten maken.
Als RMDO zijn wij ook vertegenwoordigers van de nog niet gehoorde inwoners van de gemeente Sluis en nemen derhalve de taak op ons om met name op dit onderdeel te reageren en de gemeente te vragen wat het beleid is op dit punt.
-
In een brief van B&W van 28 mei 2024 aan de RMDO naar aanleiding van het onderzoeksrapport door HZ Kenniscentrum met de titel “Toerisme in Sluis: de mening van de inwoner” wordt gesteld dat ook de gemeente werkt aan een waardevol toerisme binnen de gemeente Sluis. We citeren uit genoemde brief: “In het Toekomstbeeld Bestemming Zeeland 2030 is een visie ontwikkeld op toerisme in 2030 (………….) … de Zeeuwse overheid heeft vier thema-ambities gekozen:
Ambitie 1. Draagvlak voor toerisme onder inwoners.
Ambtelijk is de gemeente Sluis trekker van het focuspunt draagvlak voor toerisme onder inwoners. We hebben als gemeente Sluis juist voor dit focuspunt gekozen omdat we merken dat het draagvlak voor toerisme onder druk staat”.
Onze vraag is of de gemeente Sluis als trekker van dit focuspunt al is gestart met een begin van beleid hierop?
-
De RMDO maakt zich vooral zorgen over de uitbreiding van het aanbod aan vakantie-onderkomens in onze gemeente en de betekenis daarvan voor de leefbaarheid en de natuurlijke inpassing in met name de kuststreek. We hoeven de krant maar op te slaan of we lezen over de bouw van een hotel door Molecaten vlakbij de Panoramaweg, het opkopen van twee campings, Nieuwenhoven in Nieuwvliet-Bad en de Meidoorn in Sluis, waar in totaal ruim 200 chalets worden gebouwd. Terwijl het aanbod van vakantie-onderkomens in de gemeente Sluis al de hoogste is van alle gemeenten in ons land (zie bijgevoegd artikel[1]). Wil de politiek in de gemeente Sluis een verdere verchalettisering van Sluise campings, zoals ook al gaande is in de gemeente Veere (PZC 5/7/2024)?
Door deze ontwikkelingen toe te staan is er steeds minder ruimte voor trekkers en/ of kampeerders met een tentje en een caravan, waarvan de belangstelling na de covid-periode juist sterk is toegenomen.
-
We lezen ook in de PZC van 9 januari 2025 dat de gemeente via zijn woordvoerder laat weten overvallen te zijn door de verkoop van beide campings aan het Amsterdamse bedrijf InLeisure. We vragen ons af in hoeverre de gemeente hierop regie voert of kan voeren. Onze kleinschalige campings en de eventuele bouw van een hotel aan de Panoramaweg komen hiermee steeds meer in handen van beleggers, waar het belang van de streek meestal niet voorop staat, maar eerder de belangen van de aandeelhouders. Door voorzieningen als een winkel en restaurant op het eigen terrein te bouwen vragen wij ons af in hoeverre de middenstand in de steek hiervan voordeel ondervindt.
We gaan nu in op de 5 voorgestelde beleidsrichtingen, zoals samengevat en verwoord in de bijlage van de portefeuillehouder voor de commissie ruimte/ algemeen bestuur op 3 december 2024:
-
Akkoord
-
Idem
-
Wij missen beleid dat garandeert dat de kleinschalige camping gekoppeld aan een agrarisch bedrijf binnen of na 5 jaar niet alsnog omgezet wordt in een reguliere camping. Dit zou de mogelijkheid openen voor grote concerns deze alsnog op te kopen.
-
Het loslaten van het maximum vergunningstelsel voor de kustzone vinden wij geen goed idee. Hierbij missen we duidelijk het overkoepelend kader/ beleid over toerisme, temeer daar je op verwachtingen geen beleid kunt baseren.
-
Akkoord, mits aan de eisen die worden gesteld ten aanzien van het toegestane bebouwingsoppervlak, geen toename van de verharding en duurzaam watergebruik wordt voldaan.
We eindigen waar we mee begonnen, namelijk dat de gemeente Sluis geen kaders heeft over het hoe en welke richting het op zou moeten gaan met het toerisme. Voor ons is niet duidelijk wat het beleid tot 2030 is en hoe het draagvlak van de inwoners hier binnen is gewaarborgd.
Uiteraard altijd bereid onze zorgen nader toe lichten,
Met vriendelijke groet,
Annie de Lijzer,
voorzitter
[1] Voor een nachtje weg in eigen land: Sluis heeft het grootste aanbod vakantieonderkomens van alle gemeenten, Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad 30 oktober 2024